ГоловнаРеєстраціяВхід Електронна бібліотека ЛПК Чт, 28.03.2024, 11:55
  Вітаю Вас Гість | RSS

 
 Головна » 2021 » Вересень » 17 » Як стати майстром управління класом
12:11
Як стати майстром управління класом

Клас — це екосистема, у якій існує тонкий баланс між авторитетом вчителя і автономією учнів. Цей баланс підтримується системою правил класу і теплими дружніми стосунками між учителем і учнями. Для вчителя важливо розробити план управління класом, у якому всі дотримуються правил, підтримують одне одного і наполегливо вчаться. Це утопія — скажете ви. А от і ні — це цілком можливо. І перший крок: створити правила класу і навчити учнів їх дотримуватися. Не тому, що хтось весь час стежить за ними. А тому, що це важливо для загальної атмосфери класу, де учні діють помірковано та поважають один одного. Тоді правила стають класними в усіх сенсах.

Що таке правила?

Правила — це принципи, якими керуються в житті. Вони демонструють, що можна робити, а що — ні. Вони також визначають загальні очікування вчителя щодо поведінки учнів у класі.

Щоб правила працювали, вони мають бути чіткими та реалістичними. Для цього потрібно залучати учнів до процесу формування правил. Мозковий штурм — хороший спосіб це зробити. Правила діти створюють самі за допомогою вчителя. У результаті діти відчуватимуть причетність до забезпечення порядку в класі, а тому ставитимуться до дотримання правил серйозніше.

Краще формулювати правила чітко, не використовувати заперечення. Наприклад, замість «не зневажати» — «поважати», замість «не запізнюватися» — «приходити вчасно». Правила мають бути такими, щоб діти їх могли виконувати.

Правил не має бути багато, інакше їх просто не запам’ятають. Краще розробити 4–5 важливих і обов’язкових, а не 30 «аби було». Бажано охопити правилами ті моменти, які «перекривають» більшість випадків деструктивної поведінки.

 

 

Якими можуть бути правила?

  1. Слухайте і виконуйте інструкції.
  2. Підніміть руку, якщо хочете говорити чи встати з місця.
  3. Тримайте руки і ноги при собі.
  4. Поважайте учнів і вчителів.

Якщо правило — загальне, то потрібно пояснювати його на прикладах і моделювати правильну поведінку. Наприклад, настанова «ставитися до всіх із повагою» — всеохопна. Тому необхідно показувати дітям, як це — «ставитися з повагою» — на багатьох конкретних ситуаціях.

Якщо ви ухвалили класні правила, їх мають дотримуватися всі: і вчителі, і учні. Правила перестають діяти як норми поведінки, якщо комусь дозволено їх порушувати. Вчителю варто демонструвати, що для нього дотримуватися правил так само важливо, як і для учнів. Саме з таких дій вчителя починається повага до нього, бо слова не розходяться з діями. Життя непередбачуване, і можна обговорити, які наслідки можуть бути за недотримання правил.

Правила — це не батіг. Ними не можна маніпулювати, щоб принижувати учнів. Якщо правило порушили — то так просто сталося. Не треба надмірної емоційності або моралізаторства. Немає сенсу казати, що «учень поганий». Погане порушення.

Правила можуть перетворитися у звичайні висловлювання, якщо не розробити систему реагування за їх недотримання. Це наслідки, про які вчитель спокійно повідомляє учням.

 

 

Які можуть бути наслідки за порушення правил?

Можна застосувати таку систему наслідків:

  1. Після першого порушення правила — попередження.
  2. Якщо випадки порушень повторюються, то можна використати тайм-аут. Перервати діяльність учня у класі і запропонувати обдумати свою поведінку за окремою партою.
  3. Якщо надалі є систематичне порушення правил, то вчитель може запропонувати учню написати лист-пояснення для школи.
  4. А надалі вдатися до листа додому чи зустрічі з батьками.

Створіть просту форму для листа додому батькам. Виявіть турботу про учня і його успішне навчання, яке пов’язане з поведінкою. Проявіть повагу до батьків.

Лист зі словами «А ваш Петрик псує мені уроки» працюватиме проти вас. Це не управління класом, а розвал класу.

  1. Повідомте про дії і наслідки.
  2. Не пишіть оціночні судження.
  3. Не ображайте і не ображайтесь («Я їм усе, а вони мені…»)
  4. Завершіть: «З повагою…»

Головна ідея наслідків — не спіймати і довести, що Петрик поганий. А налаштувати Петрика, що він може бути гарним учнем, тільки йому потрібно цього навчитися. А ви йому допоможете. Дайте шанс.

Обов’язково поговоріть про систему правил і наслідків із батьками. Розкажіть, скільки часу витрачається на уроці даремно, якщо учні порушують правила. Поясніть, що успішне навчання можливе лише в добре організованому класі без муштри, зневаги, боротьби і помсти. І що ви — той вчитель, який має створювати всі умови для навчання дітей. Будьте щирим і поважайте батьків, адже ви — союзники.

Як пише Гаррі Вонг, видатний американський педагог і письменник:

«Один з найбільших подарунків, який турботливий вчитель може зробити дітям, — це допомогти їм навчитися сидіти, коли їм хочеться бігти, підіймати руку, коли їм хочеться поговорити, бути ввічливим із сусідом, стояти в черзі, не штовхаючись, і робити домашнє завдання, коли їм хочеться пограти. Запроваджуючи правила і рутини у класі, ви також демонструєте їх як спосіб жити щасливим і успішним життям».

І пам’ятайте: які б класнючі правила ми не створили з дітьми, як би добре не навчилися їх дотримуватися, без хороших стосунків дітей і вчителів ми не зможемо створити по-справжньому успішне навчальне середовище.

До джерела

Переглядів: 347 | Додав: lpc70elibrary
Всього коментарів: 0
avatar
 
 
Вхід на сайт


Пошук

Календар
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Категорії розділу
новини [24]
навчання [13]
технології [8]
професійна майстерність [22]
конкурси, проекти [5]

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт МОН
Сайт МОН

Сайт НУШ
Сайт НУШ

Навчання для мене
Навчання для мене

Освіторія
Освіторія

Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 

Електронна бібліотека Луцького педагогічного коледжу © 2014 - 2024