ГоловнаРеєстраціяВхід Електронна бібліотека ЛПК Сб, 20.04.2024, 08:35
  Вітаю Вас Гість | RSS

 
 Головна » 2015 » Травень » 4 » Дистанційне навчання: переваги і можливості для самоосвіти
00:17
Дистанційне навчання: переваги і можливості для самоосвіти

1. Що таке дистанційне навчання? (ДН)
    Назва говорить сама за себе - навчання на відстані. Це не обов'язково сотні кілометрів між викладачем і студентом. Дистанційне навчання - це перш за все відсутність необхідності відвідувати навчальний заклад в строго визначений розкладом час, виконувати програму курсу в установленому порядку. ДН забезпечує можливість вчитися тоді, коли це зручно, в тому темпі і в такі терміни, які ви обираєте самі. При цьому не потрібно витрачати час на дорогу. ДН на сучасному світі здійснюється за допомогою таких технологій, як Інтернет в голосовому і текстовому режимах, e-mail, телефонний і факсимільний зв'язок, відеоконференції і, звичайно ж, традиційна пересилка учбових матеріалів звичайною поштою (друкарських, аудіо, відео і електронних учбових матеріалів). Ці технології утворюють сполучну ланку між студентом і викладачем, яких можуть розділяти тисячі кілометрів, і забезпечують можливість щоденного спілкування.

2. Як це відбувається?
    Вчитися дистанційно можна самостійно і в on-line класі. Ви маєте можливість самі обрати, коли вчитися - вранці або увечері, взимку або весною. ви можете вибирати, чи займатися Вам удома або в одному з центрів дистанційного навчання. ДН може бути ефективним, як і традиційна форма навчання, особливо, якщо технології і метод навчання підібрані адекватно до завдань, бажань і можливостей студента і викладача. Особливо ефективними є спілкування між студентами і своєчасні контакти викладачів і студентів.

3. ДН - це вихід для тих, кому не вистачає часу?
    Вважається, що дистанційне навчання - це єдиний можливий спосіб набути нові знання і навички для тих, хто велику частину дня зайнятий на роботі, з дітьми або з сім'єю. Людина, "без відриву від виробництва" і не ризикуючи втратити хорошу роботу, має можливість підвищити кваліфікацію або набути нові знання. ДН - це вихід і для тих, хто живе у віддалених районах країни. Система дистанційного навчання дозволяє набути необхідних навичок і нові знання за допомогою власного персонального комп'ютера і виходу в мережу Інтернет. Сучасні технології дозволяють дістати доступ до освіти і людей, які страждають на фізичні недуги. Тепер завдяки ДН реально вивчити будь-який предмет, не покидаючи власної квартири і навіть не встаючи з крісла.

4. Дистанційне і заочне навчання - це одне і те ж?
    Важливо знати, що дистанційне і заочне навчання - це не одне і те ж. Заочне навчання має загальний для всіх навчальний план, загальні терміни здачі контрольних і курсових робіт, складання іспитів в певні терміни. Дистанційна освіта, на відміну від заочної, має на увазі індивідуальний підхід до кожного студента. Кожен такий студент прикріпляється до викладача, завдання якого - займатися навчанням, консультувати по складних темах і питаннях, перевіряти контрольні роботи і тести, допомагати студентові готуватися до іспитів. Спілкування з вашим викладачем-куратором передбачається постійно - по телефону, через мережу Інтренет або за допомогою інших засобів зв'язку. Ще одна відмінність полягає в тому, що при дистанційному навчанні ви маєте можливість самі вибирати послідовність вивчення предметів і темп роботи. Ви самі можете вирішувати, скільки часу витратити на вивчення того або іншого курсу.

5. Як можна отримати навчальну допомогу і матеріали?
    "Дистанційний" студент отримує комплект матеріалів відразу при зарахуванні на заняття. Слід зазначити, що в такий комплект входять не тільки підручники, але і тексти лекцій, практикуми, завдання для самостійної роботи на різних носіях - традиційних паперових, CD, аудіо- і відеоносіях.

6. Наскільки ефективне дистанційне навчання?
    Ефективність ДН досягається шляхом якнайповнішого і точнішого узгодження вимог і можливостей студента. Враховуються всі обмеження, з якими стикаються викладач і студент. Зазвичай, навчання проводиться з використанням декількох засобів спілкування одночасно, що дозволяє студентові одночасно з навчанням бути в курсі всіх технологічних новинок. Ефективність дистанційного навчання заснована на тому, що студенти самі відчувають необхідність подальшого навчання, а не піддаються тиску батьків, обставин, начальства і ін. Слід також відмітити, що ефект немало залежить від того, наскільки регулярно займається студент. Це пояснюється тим, що неможливо сформувати систему знань при нерівномірному учбовому навантаженні. Проте при цьому жорстка звітність - це важливий аспект системи ДН. За кожен пройдений розділ курсу студент повинен звітувати перед викладачем і поки цього не відбудеться, рухатися в навчанні далі студент не зможе.

rem

7. Невже система ДН така ідеальна, що у неї немає мінусів? Чому ж тоді деякі відомі Вузи негативно відносяться до цього виду навчання?
    Безумовно, ситема неідеальна. Перш за все, проблематична ідентифікація студента - перевірити, хто складає іспит, поки неможливо. Проте прагнучи виправляти недоліки, учбові заклади, що практикують ДН, включають в курс і обов'язкову очну сесію, в ході якої студенти складають обов'язкові очні іспити, пред'являючи документ, підтверджуючий особу того, що здає іспит. Крім того, для організації учбових і екзаменаційних телеконференцій буває недостатньо пропускної спроможності телефонних ліній. Ще одна особливість, яка може негативно сприйматися студентами: системі ДН зникає безпосередній контакт між викладачем і студентом.

8. Хто є основними користувачами системи ДН?
    За зарубіжною статистикою, більшість ДН-студентів - це люди після 25 років, які вже працюють і хочуть поглибити свої професійні знання, не кидаючи при цьому роботу. Проте дистанційна форма навчання підходить практично всім.

9. Скільки коштує ДН?
    Слід зазначити, що в цілому програми дистанційної освіти набагато дешевші, ніж освіта по традиційній системі. Перш за все це пояснюється тим, що немає приміщень, за які треба було б платити орендну плату. Крім того, велику частину часу студенти ДН займаються самостійно, а значить, учбовий заклад знижує витрати на заробітну плату викладачам. Таким чином, дистанційне навчання за ціною дешевше, ніж освіта за традиційною схемою.

10. Сайти, які пропонують дистанційне навчання:

Дистанційне навчання інформатики

Український інститут інформаційних технологій в освіті

Дистанційне навчання для вчителя

Портал знань. Електронні навчальні курси

 

Категорія: навчання | Переглядів: 1868 | Додав: TetianaChKa | Теги: дистанційне навчання, Освіта
Всього коментарів: 0
avatar
 
 
Вхід на сайт


Пошук

Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Категорії розділу
новини [24]
навчання [13]
технології [8]
професійна майстерність [22]
конкурси, проекти [5]

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт МОН
Сайт МОН

Сайт НУШ
Сайт НУШ

Навчання для мене
Навчання для мене

Освіторія
Освіторія

Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 

Електронна бібліотека Луцького педагогічного коледжу © 2014 - 2024