ГоловнаРеєстраціяВхід Електронна бібліотека ЛПК Чт, 25.04.2024, 16:18
  Вітаю Вас Гість | RSS

 
 Головна » 2021 » Листопад » 5 » 5 вправ для розвитку спостережливості та уяви
15:15
5 вправ для розвитку спостережливості та уяви

1. Вправа «Біографія сірникової коробки»

Принцип виконання: Запропонуйте учням уважно поглянути на добре відомий предмет, наприклад, коробку сірників, та знайти у ньому щось нове та невідоме.

Нехай учні пофантазують, як саме його виготовляли, за зовнішніми ознаками, придивившись, можна знайти сліди «біографії» будь-якого предмета. Наприклад, у великому лісі рубають дерева, везуть на лісопильний завод тощо.

Запропонуйте дітям пофантазувати та уявити, скільки людей узяли участь у формуванні «біографії» сірникової коробки – від лісоруба до господині на кухні (якими вони були, про що думали, як вплинули на подальшу долю сірникової коробки та інше).

Після розглядання коробки, надайте учням іншу аналогічну коробку та запитайте, чи ідентичні вони. Попросіть знайти різницю між двома коробками.

Рефлексія: Проаналізуйте разом з учнями, для чого необхідно порівнювати на перший погляд ідентичні речі чи схожих людей. Яка мета могла б в житті змусити робити це?

2. Вправа «Обмін»

Принцип виконання: Об'єднайте учнів у пари. Запропонуйте кожному з пари взяти будь-яку свою річ (ручку, підручник, блокнот та інше) та уважно роздивитися його упродовж 20 секунд. Після цього учні у парі мають обмінятися своїми предметами і знову впродовж 20 секунд уважно роздивитися предмет напарника.

Після цього учні по черзі мають в деталях розповісти одне одному про кожен предмет: які й де на ньому є подряпини та інші особливості, за яких умов вони виникли, особливості форми, кольору, а також поділитися своїми припущеннями, хто подарував цей предмет власнику та інше. 

Завдання кожного учня – помітити максимум особливостей предмету та бути переконливим у своїх судженнях для співрозмовника.

Рефлексія: Поясніть учням, що тренування зорової пам'яті та спостережливості невід'ємно пов'язані з розвитком уяви.

3. Вправа «На одну букву»

Принцип виконання: Запропонуйте учням сісти колом та упродовж 30 секунд уважно роздивитися та запам'ятати усі предмети в кімнаті, назви яких починаються на певну букву. Після цього попросіть їх заплющити очі по черзі назвати все те, що вони запам'ятали.

Рефлексія: Ця вправа навчає зосереджуватися, виокремлювати головну інформацію від другорядної та розвиває зорову пам'ять.

4. Вправа «Як саме лежать сірники»

Принцип виконання: Учитель кидає на стіл декілька сірників або складає з них візерунок та запрошує підійти до столу невелику групу учнів (наприклад, 5 осіб). Доки педагог дорахує до 3 школярі мають запам'ятати, як саме лежать сірники. Після цього вчитель накриває аркушем завдання та просить школярів відтворити взаєморозміщення сірників на іншому столі. 

Після того, як учні створять свою версію конфігурації сірників, вчитель піднімає аркуш із завдання на 5 секунд для роботи над помилками. Після цього кінцевий варіант і оригінал завдання перевіряє інша група учасників за аналогічним принципом.

Рефлексія: Ця вправа розвиває спостережливість та вміння злагоджено працювати у команді.

5. Вправа «Обери партнера»

Принцип виконання: Учні стають колом, за сигналом учителя кожен має упродовж кількох секунд обрати собі партнера і дати йому зрозуміти, що обрано саме його, але так, щоб це було непомітно стороннім. Необхідно домовитися лише очима, при цьому підморгування не годиться, це занадто помітний рух.

Запропонуйте учням «покликати» партнера, не рухаючи свідомо ні очима, ні бровами, ні віями, ні будь-якими частинами тіла. Запропонуйте мовчазно погодитися, відмовитися або звернути увагу «співрозмовника» на вашого сусіда та інше.

Після цього запропонуйте учням з'ясувати, кому ж вдалося мовчазне порозуміння: на рахунок «три» учні мають побігти до свого обранця та взяти його за руку.

Цей момент у вправі – найбільш емоційний. Учні біжать до обраних партнерів, і стає зрозуміло, кому дійсно вдалося порозумітися за допомогою погляду. 

Рефлексія: Поясніть учням, що мікроміміка – це неусвідомлювані нами дрібні, майже невидимі скорочення мімічних м'язів. Вони з'являються, породжені думками та емоціями. Щоб «прочитати» мікроміміку іншої людини, потрібно бути надзвичайно зосередженим,  уважним та спостережливим.

До джерела

Переглядів: 353 | Додав: lpc70elibrary
Всього коментарів: 0
avatar
 
 
Вхід на сайт


Пошук

Календар
«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Категорії розділу
новини [24]
навчання [13]
технології [8]
професійна майстерність [22]
конкурси, проекти [5]

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сайт МОН
Сайт МОН

Сайт НУШ
Сайт НУШ

Навчання для мене
Навчання для мене

Освіторія
Освіторія

Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 

Електронна бібліотека Луцького педагогічного коледжу © 2014 - 2024